Gemak dient nou eenmaal de mens!
- 1Meal
- 22 dec 2018
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 7 feb 2019
Gemak dient nou eenmaal de mens!

Je kent het wel, in de trein naar huis bedenken wat je allemaal nog moet doen.
Wat ga ik eten, boodschappen doen, koken en ook nog de hond uitlaten. Met zo’n drukke planning kan een fastfoodrestaurant jouw beste vriend zijn.
Gemak dient de mens, is dit ook altijd de beste optie?

Een snelle hap is over het algemeen ongezond. Dit is voor veel mensen een groot nadeel. We gaan allemaal op zoek naar verse, gezonde en duurzame alternatieven voor de “snelle hap”.
Wat gebeurt er al?
Een “snelle hap”, oftewel fastfood en kant-en-klaarmaaltijden, zijn opties waarmee de omzet van supermarkten enorm is gestegen de laatste jaren. Albert Heijn heeft sinds mei 2018 al meer dan 100 “snelle” alternatieven toegevoegd aan hun assortiment(AH,2018).
Deze alternatieven zijn er in gezonde en ongezonde varianten. Wat alle producten gemeen hebben, zijn de hoeveelheid E-nummers.

E-nummers zijn een gevoelig puntje binnen de voedselindustrie. Deze E-nummers bestaan uit kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en een aantal stoffen om het product te conserveren.
Het beeld dat mensen krijgen bij deze stoffen is negatief en deze stoffen worden liever vermeden. Grote bedrijven als Unilever zijn zelfs gestopt met het vermelden van E-nummers(Gedachtenvoer,2018).
Unilever beschrijft de volledige naam van de stof om de consument te “sussen”.
Is dit misleiding? Ja, wij vinden van wel!
Waar komt die behoefte naar gemak vandaan?
Het ontstaan van nieuwe vormen van gemak is te verklaren door het feit dat de consument steeds kritischer en bewuster wordt van wat er op de markt verkrijgbaar is. De vraag naar maaltijden zonder toevoegingen stijgt enorm en de nieuwe producten groeien als paddenstoelen uit de grond.
Een factor van de groeiende vraag naar gemak is deels te danken aan de verandering van de klassieke gezinssamenstelling. Het aantal tweepersoonshuishoudens stijgt de komende 20 jaar met 15%. De eenpersoonshuishoudens ondergaan zelfs een groei van 64% de komende 20 jaar (PBL,2018). Deze “nieuwe” groep mensen heeft zo ook zijn eigen behoeften.
Oplossing?
Een oplossing? Ja, die is er wel.
Bedrijven als Hellofresh en Marleyspoon bieden voedselpakketten aan met gezonde alternatieven voor mensen die weinig tijd hebben. Het nadeel van deze pakketten is dat ze zijn ontwikkeld voor minimaal twee personen. Zoals eerder gelezen in deze blog is die groep alleen-eters juist enorm aan het groeien. Eigenlijk zou er een product moeten zijn dat zich specifiek richt op die alleen-eter!
Ben jij ook nieuwsgierig naar deze oplossing?
תגובות